Jan van Aartrijk, Vlieger, Ostrea

De schipper

Jan van Aartrijk, bekend van de eenmastklipper Avontuur die de laatste decennia vanuit Amsterdam vaart, is de schipper.
Al drie jaar vertoeft hij in de Algarve en kent de havens, de rivieren en de steden intussen heel goed. En hij weet de beste restaurantjes te vinden, liefst ver uit de loop van de toeristen, waar alleen de lokale bevolking komt.

Het gehele gebied is met dagtochten te bezeilen en iedere dag een nieuwe stad en een nieuw vaargebied: soms in de Delta van Faro of op zee natuurlijk, en soms op de rivier de Guadiana. Duizenden jaren oude stadjes als Tavira zijn te bezoeken en te bewonderen, moren, romeinen, grieken, allemaal bouwden ze hier aan deze kusten en de resten ervan zijn overal terug te vinden. Stadjes bekijken, zwemmen, wandelen op onbewoonde eilandjes kunnen we elke dag doen.Het schip

De Ostrea is gebouwd in Vinkeveen bij scheepswerf Kok, in 1979. Het stalen schip, een S-spant met veel ballastlood in de kiel, ging al eens rond de wereld en de laatste tien jaren was ze veel in Nederland, de Canarische eilanden en Madera, en de laatste drie jaar in de Algarve.
Met de lengte 12.9 m een breedte van 3.64 m en een diepgang van 1.8 m was het toen een wedstrijdjacht dat onder andere aan de Fastnetwedstrijd meedeed. Nu is het een mooi jacht dat zowel in het interieur als aan dek een klassieke uitstraling heeft. Nog steeds is ze een uitstekende zeiler die tot in de puntjes verzorgd is. In de machinekamer staat een Perkins motor van 72 PK en er wordt gekookt op 220V dat met de generator gemaakt wordt.

Om mee te varen is zeilervaring niet nodig, mocht je zeilvaardigheid willen leren, verbeteren of uitvoeren: zeilen hijsen, sturen en schoten bedienen kan iedereen aan boord leren.

Wat kun je meebrengen?
Zonnebrand en andere vloeistoffen in kleinere verpakking dan 100ml.
Zwemkleding natuurlijk en vergeet niet om je te beschermen tegen de zon: bloes met lange mouwen en petje! Handdoeken en slaapgerei is aan boord, regenkleding in de vorm van een fietspak is voldoende, we maken korte tochten en er zijn hoge temperaturen! Meestal komen de gasten met alleen handbagage.

Indeling
Van voor naar achter vindt je de zeilenbergplaats, dan twee eenpersoonsbedden, toiletruimte en bergplaats dan komt de kajuit, een gezellige plek om te zitten, te praten en te eten: de twee banken worden ‘s nachts uitgeklapt tot bedden.
De kombuis en de navigatiehoek zijn bij de kajuitingang. Het middenschip wordt in gebruik genomen door de zitkuip met het stuurwiel en daarachter is een tweepersoonshut.
Er is een douche aan boord om aan dek te gebruiken.

Prijzen:
Meevaren voor € 50.- per persoon per dag,
Inclusief beddengoed en handdoek en reddingvest.
scheepskas voor eten en drinken aan boord € 20.- per dag
De vlucht naar Faro is voor eigen rekening en zelf te boeken.
De kosten voor een vlucht heen en weer zijn meestal tussen de € 100.- en € 200.-
Te vinden op ryanair.com die vliegt vanaf o.a. Eindhoven, Maastricht, Groningen
Of op transavia.com vanaf Schiphol of Rotterdam Airport.
Kijk even rond en zoek voor vluchten op verschillende dagen, met geschikte vertrektijden: er kan veel verschil in prijs zijn.
In Faro vanaf het vliegveld met de bus naar de eindhalte waar u opgewacht wordt door de schipper om met het bijbootje naar het schip te gaan.

Vaartocht
Er zijn natuurlijk veel mogelijkheden, de vaartocht begint altijd in Faro.
De Portugese Waddenzee; het estuarium bij Faro, is bijzonder om te zien, met laag water zie je er overal mensen die schaaldieren zoeken: om ze weer uit te zetten op hun eigen gepachte stukje zeebodem.
Het eiland Culatra, vroeger een verbanningsoord voor lepralijders, nu nog steeds bewoond door een onbestuurbare bevolking die vist voor zijn levensbehoefte. Er zijn op het eiland geen wegen en er is geen politie: die is er weggepest.
Olhau is een vissersplaats op het vasteland met een mooie markt bij de haven en veel visrestaurantjes. Tavira is een schitterende duizenden jaren oude stad met veel kerken en geschiedenis.
Weer verder op onze vaartocht komen we in Ayamonte- Spanje- waar een bijzonder restaurantje dat uitsluitend tapas serveert ’s middags de straat afsluit door tafels en stoelen midden op de weg te zetten.
Dan de rivier de Guadiana op; schitterende rivier die tussen de heuvels door meandert en ruimte geeft aan slaperige stadjes.
Om tijdens een reis van een week niet in tijdnood te komen is het verstandig om vanuit Vila Real de Santo Antonio met de boemeltrein in twee uur terug te reizen naar Faro.
Tijdens een tweeweekse reis is ook Cadiz, eens de poort naar Europa voor Amerikaanse waar, bereikbaar.
mailadres contact

Neem kontakt op, informeer naar vrije periodes en overleg met de schipper!
Reacties van opvarenden25 juni 2016

Samen met 2 Societeitsvrienden in September 2015 een zeiltocht met de Ostrea en schipper Jan van Aartrijk gemaakt vanuit Faro in Portugal. Met goede wind door de straat van Gibraltar naar o.a. Ceuta en Tanger in Marokko gevaren en retour.
Een prachtige tocht met een fijn zeer zeewaardig schip en een fantastische schipper.
Bijna het hele traject onder zeil kunnen varen en op één oor, zelfs bij windkracht 7, ligt de Ostra zeer stabiel.
Jan is niet alleen een goede schipper maar ook een inventieve kok en aangename gesprekspartner, waardoor we ons geen moment verveeld hebben. Een geweldige ervaring en van harte aanbevolen.

Joost Muller
(zie linked in)


24 mei 2016

Hoi Jan,

Hoe gaat het met je ? 
Sorry dat we een beetje laat zijn met onze reactie maar je weet het wel druk, druk, druk................
We willen je nogmaals bedanken voor de heerlijke reis die we met jou op de Ostrea hebben gehad.
Je grote kennis van het gebied heeft daarbij veel extra's opgeleverd.
Zoals we gewend waren was je gastvrijheid weer GROOTS.

We willen zeker nog vaker langskomen, maar helaas hebben we het ondanks onze pensionering nog behoorlijk druk.
Wellicht komen we in het najaar weer richting Portugal. (is wel ons plan)

Groetjes

Hetty en Ton


13 oktober 2015

Ha Jan

Nogmaals dank voor de overheerlijke relaxte en gezellige vakantie met jou op de Ostrea, op een prachtige rivier met leuke dorpjes en met zowaar 2 vuurtorens. Ook de wandelingen waren geweldig en vaak sfeervol, het zwemmen vond ik heerlijk en het eten in de plaatselijke door jou aangewezen gelegenheden lekker.  Het was een genoegen dit zo samen mee te maken.

Veel liefs Marga en Lambert


In september 2015 hebben we met drie vrienden en schipper Jan van Aartrijk een heerlijke zeiltocht van Faro naar Marokko gemaakt. We zijn van Faro door de Straat van Gibraltar naar Smir gezeild. Hebben vandaar uit Tetouan bezocht. Een stad met een karakteristiek oud centrum. 
Daarna via Ceuta naar Tanger. Vervolgens zijn we in drie dagen terug gezeild, waarbij we 's avonds het stadje bezochten, waar we met de boot lagen. Ik heb genoten van het zeilen, maar zeker ook van de prettige, ontspannen sfeer aan boord.

Bedankt Jan,
Kars


naar boven

Jan van Aartrijk· Nederland
 email: Kite Flyer

Copyright © 2009 Han Hendriks email: Aan & Uitleg
Valid XHTML 1.0 Transitional