Jan van Aartrijk, Vlieger, woonschip, experimenteel voortbewegen

Parijs v.v. winter 2007/2008

Parijs EiffeltorenMet de voorbereidingen ben ik lang bezig; in de zomermaanden een zeebrief aangevraagd. Alle papieren moeten daarvoor gecontroleerd worden, inclusief het origineel van de aankoopfactuur; dat na twee weken zoeken boven water kwam. In het achterdek is nu een fors nummer  gebeiteld en daarmee zijn de formaliteiten voor het schip gereed. Daarnaast moest ik nog een internationaal vaarbewijs aanvragen bij de ANWB.
Al heel lang wilde ik naar Parijs varen, eindelijk is het ervan gekomen!
Vertrek 15 december 2007, met het doel de feestdagen in het hartje van Parijs door te brengen met familie.
De hele reis is het koud geweest, de rijp die de eerste nacht aan dek ontstond is de gehele reis blijven liggen.

Heenweg reisroute: Amsterdam-Dordrecht-Bergsediepsluis-Hansweert-Terneuzen-Gent-Kortrijk-Lille-Douai-Can du Nord- Oise-Seine-Parijs. Duur 86 uur verbruik 700 liter gasolie. De heenreis alleen gevaren, het was fijn alleen te zijn na een heel druk, succesvol, charterseizoen op de Avontuur. Iedere dag voer ik 10 tot 12 uur, kalm aan om het gasolieverbruik binnen de perken te houden. Sluizen, geen probleem om het zonder hulp te doen, koffiezetten, boterhammen maken en toiletbezoek moest allemaal wel in of voor sluizen gebeuren. Omdat het rustig was, geen jachten en weinig vrachtvaart kort voor de feestdagen, waren wachttijden zeldzaam en ik kon lekker doorvaren. In N Frankrijk ‘s morgens wat ijs van 1 cm dik, en alleen op de Seine bij een elektriciteitscentrale wat mist gehad. Vooral de rivieren Oise en Seine waren bijzonder om te varen.

Er was me verteld dat het mogelijk is om in Parijs een grote bocht van de Seine af te snijden door het kanaal van St Denis te nemen. Daar kwam ik op een stukje kanaal waar heel de dag nog geen schip gevaren had en ik moest er ijsbreken door 2 cm dik ijs; dat blijkt dan toch wel sterk te zijn, heel het schip schokte ervan. Het was spektakulair om zo door het centrum van deze grote stad te varen, het was een schitterende vrieskoude zaterdag en ik had veel bekijks en ook kontakt met voorbijgangers op de kaden. Een tunnel met gemetseld booggewelf van een kilometer lang bracht me onder de Bastille door naar jachthaven “ Het Arsenaal ”.
Een half uur voordat de sluismeesters naar huis gingen voor de zondag , bereikte ik mijn reisdoel.

...................................................Lees meer...
naar boven

Jan van Aartrijk· Nederland
 email: Kite Flyer

Copyright © 2009 Han Hendriks email: Aan & Uitleg
Valid XHTML 1.0 Transitional